Накисват се 300 г бял боб от вечерта в студена вода. На сутринта се преварява и първата вода се изхвърля, по желание преварете още 2-3 пъти. После се залива наново със студена вода и се добавят 2-3 лъжици мазнина по избор, глава кромид лук, 2-3 скилидки чесън, супена лъжица сухи чушки, една люта, лъжица доматено пюре или един домат, стрък керевиз, морков, две-три щипки гьозум или гарам масала(индийска смесена подправка)или и двете, сол на вкус, червен пипер - една пълна чаена лъжичка. Захлупете гърнето или гювеча и сложете във фурната, включете я и след 2 часа проверете за готовност... ако сте попаднали на трудноувиращ сорт добавете вряла вода и върнете във фурната докато бобът уври! При поднасяне поръсете с накълцан магданоз.